Sunday, 5 February 2017

THE PUPIL – SAVEETHA ECO SCHOOL , SENEERKUPPAM, CHENNAI.

04th February, 2017.
The visit to THE PUPIL - Saveetha  eco School was organized by its architect Mr Mohan Hariharan, a product of AC college of technology. He had a vast experience in designing of Cinema theatres and Industries. He told us that this is the maiden  project in the category of Schools. He jovially told that he had done this experiment in other’s cost. The School is being managed by Saveetha University under the leadership of Dr Saveetha.

I used to write the details of the temples I visit and latter added the Heritage structures also. But this is a new building,  I am sure it will become a heritage monument structure in another 100 years. I am not sure of attending this visit when Mr Mohan Hariharan invited me to this visit and he guaranteed us  for the worthiness of the visit. I would have missed if I could not make it. Mr. Venkatesh the Historian, Writer asked me to join with him  Guindy, I readily accepted. It was 09.50 Hrs when we landed  the School. Mr Mohan Hariharan explained us the different features of the School and  the materials used for the construction  etc.  Learned some of the details. Here it is…

Planned to construct 4 acres and reduced to 3 acres. The estimated cost of the project was 14.5 Crores and constructed area is 1 lakh square foot.  The School zone comprises of Knowledge zone, Recreation zone, Parking Zone, Educational Zone, Playing Zone , Utility etc., This in my  language I may say that the School has Class rooms ( class rooms are called as Labs), Labs, hands on experience workshops, Music classes, Yoga Class rooms, world class Gymnasium, Swimming Pool, Play ground, Auditorium etc. The present structures was constructed in there phases  and inter linked together. The  Class rooms are of octagonal shape to have more sun light and natural ventilation. The ceilings are not plastered and steels used for construction of recycled steels. The walls are constructed with  clay hallow blocks called porotherm , manufactured at Bangalore. The walls are also not plastered to reduce the cost. The windows starts from ceiling to have maximum light and ventilation. The glasses used are of special glasses which restrict the sun’s unwanted rays and allows maximum light.

The floors are paved with slates brought  from cudappa of Andhara Pradesh and Athangudi tiles. Which costs less than the commercially available vitrified tiles in the market. Latter the ac units are installed in many class rooms  with intelligent control to adjusts the temperature and load depends on the occupancy level. The electricity used are minimum and CFL lamps are installed where ever required.  RO systems are installed with suitable filters to remove iron content for the drinking water system, since the ground water contains the more iron content  (  That’s why the place is called as SeneerKuppam ).  

The school is certified as Platinum under IGBC green projects, considering  the atmosphere, Water, Materials used for construction, environment, fresh air circulation and health. It was under stood that the swimming  and playing area is functioning  under the guidance of Shiny Abraham Wilson, the National Champion for 14 years.  

We are very fortunate, that  the school authorities had taken care of us right from receiving    at the main gate with school band, showed us the class rooms and allowed us to  interact with the students and to do experiment at the labs till c off. The hospitality extended to us is commendable ( the lunch served was excellent ). We are very much thrilled to see the hand work of students in art & drawings, weavings, making of clay sculptures, Gymnasium, Cultural programs  etc. I have no word to express my feelings.  I extend my sincere thanks  to Mr Mohan Hariharan, The management of The Pupil- Saveetha eco School, Principal Mrs Chitra, staff and Students.

LOCATION:   CLICK HERE 

Since I had taken about 90+ photographs, which I could not upload in this Post. So, here is the link of my:  Google+ Photos.

 A panoramic view of the School complex 



 Tiny tods  play area 
 a collage with students photographs 
 a collage with students photographs 
 Windows, Ventilator and fresh air fan

 The corridor called as Street 
 The corridor called as Street 
 Students at Music lab 
 Students at Maths Lab
 The art work by the students – Karine Hrt interacting with a student
 Students at Gymnasium
 Students at Gymnasium ( Our young visitor)
 Students At Yoga lab
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 The art work by the students 
 Cultural program by the students
 Cultural program by the students
Cultural program by the students
The participants of this visit – Photo courtesy Mr Balasubramaniyam
---OM SHIVAYA NAMA---

No comments:

Post a Comment